LEK DETECTIE

Gegevens opdrachtgever


Lekdetectie kleurstof: lek zichtbaar gemaakt

De kleurstoftest is weliswaar niet de meest geavanceerde test om lekken te vinden, maar het is een lekdetectiemethode met een zeer veelzijdig gebruik. Lekdetectie kleurstof zetten we in om lekken in leidingen, zwembaden of daken te vinden zonder dat we muren of vloeren hoeven open te breken. De lekdetectiemethodes die Leak Detect inzet zijn niet-destructief, dus u hoeft niet te vrezen voor breekwerk. Vaak gebruiken we de kleurstoftest in combinatie met andere methodes om zowel de locatie als oorzaak van lekkage tot in het kleinste detail uit te pluizen en andere oorzaken uit te sluiten.

Hoe lekdetectie kleurstof werkt

Voor deze lekdetectiemethode mengen we kleurstofpoeder met leidingwater. Het kleurstofpoeder kan soms UV-luminaat bevatten. UV-luminaat betekent dat de kleurstof enkel zichtbaar wordt onder UV-licht. In zo’n geval is voorbereiding van het onderzoek nodig en mogelijk ook een vervolgonderzoek. Bij een gewone kleurstoftest is dit alles niet nodig.

De kleurstof onthult op een niet-destructieve manier de locatie van het lek. Zo zal bij waterleidingen een lek gevonden worden daar waar de kleurstof zichtbaar wordt buiten de leiding. Bij een lekkage in een zwembad wordt de kleurstof juist uit het bad gezogen op de plaats waar het lek zit. De kleurstoftest kan zelf ook een voorbereidend onderzoek zijn, waar we vervolgens andere lekdetectiemethodes aan vastknopen.

kleurstoftest, opsporen van waterlekken, lekdetectie kleurstof, badkamer lekkage opsporen