LEK DETECTIE

Gegevens opdrachtgever


Gaslek opsporen: noodzakelijke knowhow

Het opsporen van gaslek is een tijdrovende klus, zeker als er slechts een minimale hoeveelheid gas lekt. Bovendien is het niet zonder gevaar. Er zijn verschillende methoden ontwikkeld voor het opsporen van gaslekken. De eerste manier en de meest gebruikte, is de reukzin. Aan gas wordt een bepaalde stof toegevoegd die enorm stinkt, maar bij verbranding volledig reukloos is. Doe dit echter nooit zelf, en laat dit over aan een gespecialiseerd bedrijf. Leak Detect beschikt over de juiste apparatuur en methodes om een gaslek veilig en verantwoord op te sporen.

Waarom is een gaslek gevaarlijk?

gaslek

Aardgas brandt ontzettend gemakkelijk. Indien het lekt en komt het in een afgesloten ruimte terecht, dan bestaat het gevaar op een explosie en brand. Bovendien kan ontsnapt gas bij inademing leiden tot verstikking. Gas verdrijft namelijk zuurstof uit de ruimte.

Waardoor ontstaat een gaslek?

Een gaslek is vaak een scheurtje in een verouderde, poreuze gasslang. Het kan zijn dat de slang niet goed is aangesloten op het apparaat dat gas verbruikt, of dat het koppelstuk zelf lek is. Heb je een gasfornuis, gaskachel, cv-ketel of geiser, wees dan alert. Deze apparaten gebruiken gas en vormen dus een risico.

Hoe controleer je of je een gaslek hebt?

Aardgas is in principe geurloos, maar omdat het een gevaarlijk goedje is, wordt er een geurstof aan toegevoegd. Een gaslek kun je dus ruiken – maar als het slechts een klein lek is en de ruimte is goed geventileerd, hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Toch is het ook dan essentieel om het gaslek op te sporen en te verhelpen. Deze gassen stinken zo erg dat de reukzin een prima indicator is en bij gaslekken die groot genoeg zijn kan men door simpelweg te ruiken reeds het gaslek opsporen. Als het lek echter kleiner is, dan wordt het al snel lastiger, en voor het opsporen van gaslekken is er speciale apparatuur ontwikkeld welke normaal gesproken ingezet wordt bij nieuwe gasaansluitingen om te bekijken of de aansluiting goed dicht is. Deze apparatuur meet het aantal gasdeeltjes in de lucht en als er aardgas in gevonden wordt, dan gaat het alarm af. Op deze manier is een gaslek opsporen een stuk eenvoudiger. Leak Detect beschikt over deze apparatuur en kan het elke gaslek opsporen.

Wat moet je doen als je een gaslek ontdekt?

Gebruik absoluut géén vuur. Wees voorzichtig met elektriciteit. De vonkjes die worden veroorzaakt door een stopcontact of lichtschakelaar kunnen bij een grote hoeveelheid opgehoopt gas al tot een ontploffing leiden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van je mobiele telefoon of bijvoorbeeld een zaklamp. Open deuren en ramen. Dit geeft het gas de kans uit de ruimte te ontsnappen. Sluit de hoofdtoevoer af. De hoofdgaskraan zit vlak voor de gasmeter, meestal in de meterkast, al kan deze ook in de gang of in de trapkast zitten. Wanneer de uiteinden van het kraantje met de leiding meelopen, staat hij open. Als de uiteinden haaks op de leiding staan, is hij dicht. Contacteer meteen Leak Detect en we komen meteen ter plaatse.

Hoe voorkom je een gaslek?

Controleer de gasaansluitingen in je huis zoals kachels of het fornuis regelmatig, of laat dit doen door een installateur. Het ophangen van een koolmonoxide- of rookmelder heeft veel zin, maar niet als het gaat om het detecteren van een gaslek. Aardgas, het goedje dat in huis vrijkomt door een lek in de gasleiding, is duidelijk niet gelijk aan rook, maar ook heel iets anders dan koolmonoxide.